Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato"
Basic information
Name of the city/town/region: | Havlíčkův Brod |
---|---|
Surname, firstname: | Kudrnová Marie |
Organization: | Město Havlíčkův Brod |
E-mail: | mkudrnova@muhb.cz |
Phone: | 603294788 |
Subject: | Stravování Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně) |
Description and outputs |
|
Describe the main purpose / aim of your activity / project. What were its side effects or secondary results? | Dobrá praxe je zaměřena na oblast zdraví. Hlavním cílem projektu bylo snížení obsahu soli ve školních jídelnách v MŠ a ZŠ v Havlíčkově Brodě. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina provedla v rámci své kontrolní činnosti měření obsahu soli v polévkách ve školní jídelně ZŠ Štáflova a v jídelně MŠ Korálky. Nepříznivé výsledky byly konzultovány s vedením a personálem školních jídelen, proběhla edukace personálu, do všech jídelen byly nakoupeny pomůcky k měření obsahu soli (salimetry a vážící lžíce). Personál používá solný roztok ke kalibrování chuti. Vyškolený personál nyní používá nové postupy dochucování - spíše bylinky, kořenová zelenina čerstvá i sušená, bylinkové natě, kořenící sáčky, česneková pasta s nižším obsahem soli, medvědí česnek nebo hotové vývary s nízkým obsahem soli. Zároveň odpadlo solení tzv. od oka, nevážení instantních dochucujících směsí, koření a soli. Při následné kontrole obsahu soli v polévkách ve školních jídelnách KHS kraje Vysočina zjistila výrazné zlepšení: slanost polévky ve školní jídelně při ZŠ klesla na 24% DDD a v síti jídelen MŠ Korálky dokonce na 7,5 % DDD. Po zavedení nových postupů při dosolování pokrmů nebyly zaznamenány žádné stížnosti na nedostatetečnou slanost pokrmů a dokonce ani strávníků neubylo, i když zmizely ze stolů pro dospělé slánky. |
---|---|
Is the activity related to any of your strategical document? | |
Start of activity: | 01.01.2023 |
Attachment | Metodika Státního zdravotního ústavu PDF (101 kB) |
Budget |
|
What were the financial costs of carrying out the activity? | [tis. Kč] 10 |
How was the activity funded? | Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod |
Recommendations and inspiration |
|
What recommendations / advice can be deduced from the implementation of your activities and provided to other municipalities with a similar intention? | Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál. |
Describe the main strengths of your activity / project during its realization? | Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina. |
Describe the main weaknesses of your activity / project during its realization? | Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na nedosolená jídla. |
Monitoring and evaluation |
|
Has the impact of the implemented activity / project been measured and evaluated in any way? | Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo. |
Do you plan to further develop/maintain the activity/project? | Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod. |
Media, promotion |
|
How was the communication with the media and what were the media outcomes? | Veřejnost byla informována o aktivitě zveřejněním článku na FB města Havlíčkův Brod. |
Additional notes |
|
Additional notes | Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.). |
Partakers |
|
Name: | Město Havlíčkův Brod |
Company number or other registration data: | 00267449 |
Address: | Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.muhb.cz |
Another partakers |
|
Název: | MŠ Korálky Havlíčkův Brod |
IČO nebo jiný registrační údaj: | 75015196 |
Adresa: | Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.mskoralky.cz |
Name: | ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova |
Company number or other registration data: | 70911011 |
Address: | Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.zsstaflova.cz |