ŠVÝCARSKO: Kanton ŽENEVA: Zdravé a dostupné stravování
Kanton Ženeva se proto rozhodl zvyšovat povědomí sociálně znevýhodněných občanů o zdravé výživě. Pomocí řady osvětových akcí upozorňujících na různé možnosti stravování se snaží zvýšit celkové zdraví svých obyvatel a tedy i kvalitu jejich života. Zároveň jim přitom ukazuje, že zdravé stravování nemusí zvyšovat jejich finančí výdaje. Finanční úspory z nižších výdajů za léčení nemocí z obezity jsou pak v neposlední řadě pozitivním přínosem pro státní rozpočet.
Basic information
Name of the city/town/region: | ŠVÝCARSKO / Switzerland |
---|---|
Contact: | Kanton Ženeva |
Surname, firstname: | Burnand, Alexandre |
Organization: | Equiterre |
E-mail: | burnand@equiterre.ch |
Phone: | 0041 022 329 99 29 |
Subject: | Stravování |
Description and outputs |
|
Čeho se podařilo v rámci Vašich aktivit/projektů dosáhnout? | Projekt zdravého a ekonomicky dostupného stravování kalkuluje zejména s předáváním několika osobních kompetencí a znalostí konkrétní cílové veřejnosti, tedy obyvatelům s nižšími příjmy. Projekt zahrnuje hned několik aktivit, jež vzájemně umocňují nabyté poznatky:
Cílem projektu je tedy naučit znevýhodněné obyvatele plánovat nákupy potravin v závislosti na nutriční rovnováze jídelníčku, vybírat zdravé a současně levné výrobky (např. sezónní ovoce a zelenina) a vštípit jim základní zásady přípravy zdravých pokrmů pomocí inspirace jednoduchými a vyváženými recepty. |
---|---|
Were the implemented activities documented? | ANO Byl sestaven pedagogický průvodce "Jíst zdravě s nižším rozpočtem", který byl rozdán všem účastníkům osvětových aktivit. K projektu byly dále sepsány výstupy, jenž
byly předloženy vedoucím pracovníkům v oblasti zdraví v Kantonu Ženeva (zpráva "Plán akce 2003 - Zdravé a dostupné stravování" a zprávy "Návštěva supermarketu" a "Kuchařská dílna"). Federální dokument "Výživa (stravování) a udržitelný rozvoj - Dobrá praxe v případě udržitelného rozvoje" . |
Start of activity: | 01.01.2003 |
End of activity: | 31.12.2005 |
Attachment | Foto - kuchařské dílny (archiv Equiterre) JPG (49,8 kB) Foto - lekce v supermarketu (archiv Equiterre) JPG (63,4 kB) Jíst zdravě s nižším rozpočtem (199 kB) Zpráva "Návštěva supermarketu" (81,4 kB) |
Budget |
|
What were the financial costs of carrying out the activity? | [tis. CHF] 13 |
How was the activity funded? | Z rozpočtu Kantonu Ženeva |
Detailed schedule: | Náklady uvedeny za organizaci a realizaci návštěv supermarketu a kuchařské díly. |
Recommendations and inspiration |
|
What recommendations / advice can be deduced from the implementation of your activities and provided to other municipalities with a similar intention? | Je těžké oslovit a podnítit znevýhodněné obyvatele ke zdravému stravování, neboť mají jiné priority a velké veřejné preventivní kampaně o vyváženém stravování se jich týkají jen málo. Proto je pro realizaci projektu velmi užitečné opírat se o zavedené místní/regionální struktury (např. azylové domy pro imigranty, sociálně-zdravotní jednotky, asociace sociální podpory pro nejrůznější skupiny lidí v nesnázích). Výživové poradny nebo kuchařské lekce tak mohou být organizovány a integrovány v rámci stávajících zavedených struktur a jejich aktivit, které navštěvuje naše cílová veřejnost (např.: hodiny francouzštiny, sociokulturní aktivity, výchova ke zdraví atd.). |
Risk, obstacles and positive moments in the implementation process |
|
During the implementation of the activities / project, did you encounter an event that fundamentally affected the implementation? | Pro organizaci a podporování obdobných aktivit je nezbytná spolupráce s odborníky na výživu (dietolog, výživový poradce). Důležité je však současně s odbornými doporučeními zohledňovat též ekonomický parametr (preferovat tedy dostupné výrobky před drahými). Kýženým cílem a nosnou myšlenkou celého projektu jsou tedy rady, které uvedou v soulad zdravé stravování a nízký rozpočet. Příklad, jak takovýto problém řešit: nahradit stravu na základě živočišných proteinů (maso, ryby) za výrobky na základě rostlinných proteinů (mléčné výrobky, cereálie a/nebo luštěniny), které jsou levnější. Z pedagogického hlediska je důležité trvat na pravidlech potravinové pyramidy a normách nutriční rovnováhy, které jsou široké veřejnosti málo známé. |
Media, promotion |
|
How was the communication with the media and what were the media outcomes? | K projektu proběhla tisková konference za účasti zástupce politického vedení Ženevy a ministerstva zdravotnictví (realizováno během pilotního projektu návštěvy supermarketu). |
Partakers |
|
Name: | Alexandre Burnand |
Address: | rue des Asters 22, 1202 Genève |
Web: | http://www.equiterre.ch |
Another partakers |
|
Název: | Pierre-Eugène Savary |
Web: | http://www.adige.ch |